Miód jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi produktów spożywczych. Miód jest zdrowy, ponieważ ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wartość odżywcza, pozytywny wpływ na redukcję stresu i ogólne samopoczucie. Od tysięcy lat jest wykorzystywany nie tylko jako naturalny słodzik, ale także jako cenny składnik diety. Jego bogaty smak i wszechstronność sprawiają, że miód cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie.
Pyłek kwiatowy pszczeli
towar niedostępny
Pyłek kwiatowy pszczeli 350g
Zbiór 2024
Zapraszamy do kupna naturalnego pyłku kwiatowego wysokiej jakości z rodzinnego gospodarstwa pasiecznego.
Z uwagi na dużą ilość substancji odżywczych pyłek pszczeli ma szerokie zastosowanie jako lecznicza substancja. Reguluje on bowiem przemianę materii, poprawia działanie układu trawiennego, a u osób otyłych doprowadza do spadku wagi.
W pyłku kwiatowym znajduje się 36 makro- i mikroelementów, między innymi żelazo, wapń, cynk, magnez, siarka, miedź, chrom, molibden, srebro. 100 g pyłku zawiera 162 mg dobrze przyswajalnego wapnia, to więcej więcej niż w jogurcie, białych serach, fasoli, orzechach pistacjowych. Jako dostawca żelaza może się równać z wątróbką, traktowaną jako najbogatsze źródło tego biopierwiastka. Stanowi także bogate źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach. Zawiera na przykład więcej witaminy C niż jabłka, ziemniaki, kapusta, a także dużo witaminy B1, witaminy B2 oraz PP (uszczelniającej naczynia krwionośne i przeciwdziałającej ich pękaniu oraz tworzeniu się siniaków). W składzie znajdziemy również fitohormony i enzymy. Te ostatnie umożliwiają bądź przyspieszają wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie ludzkim.
Pyłek kwiatowy określany jest mianem cudownego środka, bo ma bardzo szerokie działanie i właściwości. Jego odżywcze działanie sprawia, że jest polecany dzieciom, osobom starszym jak i osobom, które wykonują ciężką prace fizyczną lub umysłową.
Pyłek pszczeli stosowany jest w celach leczniczych w wielu różnych chorobach i dolegliwościach.
Zastosowanie i właściwości lecznicze pyłku pszczelego:
- w leczeniu alergii, w szczególności kataru siennego czy astmy,
- duży wpływ na działanie i stan wątroby - funkcja detoksykacyjna,
- stosowany jest w leczeniu pozawałowym,
- działanie antybakteryjne i antygrzybicze,
- wspomaga koncentrację, pamięć, dodaje energii,
- choroba niedokrwienna serca,
- niewydolność serca, zaburzenia rytmu serca,
- depresje,
- działa pomocnie przy chemioterapii,
- a także posiada właściwości wzmacniające system odpornościowy organizmu, silne właściwości adaptogenne oraz silne właściwości odżywcze.
Jak stosować pyłek pszczeli?
Rekomendujemy picie naparów. Łyżkę pierzgi lub pyłku zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Pyłek w tej postaci jest łatwo przyswajalny, dlatego przyrządzony napój zaleca się pić na czczo. Do jego przygotowania można też wykorzystać napar ziołowy, letnią herbatę czy wodę z miodem. Zalany pyłek pozostawiamy, aż delikatnie napęcznieje i stworzy w szklance barwną zawiesinę.
Zapraszamy do kupna naturalnych produktów wysokiej jakości z rodzinnego gospodarstwa pasiecznego. Ule położone są w jednym z najczystszych terenów Polski - Warmii. Okolice charakteryzują się brakiem przemysłu, monoupraw, jak również dróg szybkiego ruchu.
Pszczoły w naszej rodzinie obecne są od dawna, dowodem na to jest już trzecie pokolenie pszczelarzy.
Pasieki posiadają stały nadzór Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Prawdziwy miód jest produktem całkowicie naturalnym, powstającym dzięki pracy pszczół, które zbierają nektar z kwiatów i przetwarzają go w swoich ulach. Proces ten jest skomplikowany i czasochłonny, co sprawia, że prawdziwy miód jest produktem wartościowym i stosunkowo kosztownym. Niestety, wiele produktów dostępnych na sklepowych półkach to mieszaniny miodu z różnymi dodatkami, takimi jak syropy cukrowe czy sztuczne aromaty, które obniżają jego jakość i wartość odżywczą.
Miód to naturalny produkt pszczeli, który od wieków zachwyca swoim słodkim smakiem i potencjalnie korzystnym wpływem na zdrowie. Jego historia sięga tysięcy lat wstecz, gdy był używany jako słodzik, lekarstwo, a nawet dar dla bogów. Różnorodność rodzajów miodu wynika z wielu czynników, w tym rodzaju roślin, z których pszczoły zbierają nektar, oraz warunków klimatycznych i środowiskowych.
Obecnie istnieje wiele odmian miodu, z których każda wyróżnia się unikalnym smakiem, zapachem i potencjalnymi właściwościami zdrowotnymi. Naturalny miód stanowi bogate źródło witamin, minerałów, soli mineralnych oraz antyoksydantów, przez co jest uważany za ważny element zdrowej diety. Regularne spożywanie miodu potencjalnie wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w utrzymaniu ogólnego zdrowia organizmu. Zawarte w nim składniki mogą wspomagać leczenie przeziębienia, a także korzystnie wpływać na układ krwionośny, nerwowy i oddechowy.