Miód jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi produktów spożywczych. Miód jest zdrowy, ponieważ ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wartość odżywcza, pozytywny wpływ na redukcję stresu i ogólne samopoczucie. Od tysięcy lat jest wykorzystywany nie tylko jako naturalny słodzik, ale także jako cenny składnik diety. Jego bogaty smak i wszechstronność sprawiają, że miód cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie.
Miód gryczany prosto z pasieki
Miód gryczany powstaje, jak sama nazwa wskazuje, z nektaru kwiatów gryki, które charakteryzują się intensywnym zapachem. W swojej pierwotnej postaci – płynnej patoki, ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą. Posiada bardzo silny aromat kwiatów gryki, a smak ostry, lekko piekący. Dzięki temu nadaje się on do wypieków wonnych ciast, pierników, mazurków.
Jakie składniki znajdują się w miodzie gryczanym?
Ten rodzaj miodu jest praktycznie najbogatszym w składniki miodem polskim. Miód gryczany zawiera mnóstwo cennych substancji i mikroelementów, które wpływają na jego właściwości zdrowotne. Wśród nich wymienić można takie jak:
- witaminy: C, B1, B2, B3, A oraz E,
- minerały, m.in. żelazo, szczególnie przydatne przy leczeniu anemii, magnez, sód, potas, miedź, cynk, bor, fosfor, krzem, wanad, mangan,
- enzymy: amylazy, fosfatazy, inwertazy,
- rutyna,
- przeciwutleniacze.
Co więcej, miody gryczane mają większą niż pozostałe miody zawartość choliny, która z kolei stosowana jest wspomagająco na pracę wątroby. Bogactwo składników miodu gryczanego sprawia, że jest on wykorzystywany w profilaktyce zdrowotnej i wspiera leczenie różnych dolegliwości.
Istotna cecha, to prawie 100% przyswajalność pierwiastków z miodu, która powoduje, że odgrywają one istotną rolę jeśli miód ten spożywa się często i regularnie. Ze względu na dużą ilość mikroelementów i substancji odpornościowych oraz łatwo przyswajalnej glukozy sprawia, iż miód ten ma najwyższą przydatność w leczeniu anemii u dzieci i dorosłych, a także w wzmocnieniu układu immunologicznego i ogólnej poprawy metabolizmu człowieka niezależnie od wieku. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu. W zależności od partii, miód może różnić się smakiem i kolorem. W zależności od daty rozlewu miodu do słoików, miód będzie miał postać płynną lub skrystalizowaną.
Prozdrowotne właściwości miodu gryczanego:
- działanie oczyszczające i wzmacniające naczynia krwionośne,
- ma działanie oczyszczające naczynia krwionośne, więc przyniesie ulgę osobom cierpiącym na miażdżycę i choroby serca, wspomaga mięsień sercowy,
- wzmacnia odporność organizmu,
- magnez zawarty w miodzie, reguluje rytm pracy serca, a także wspomaga układ nerwowy,
- przyspiesza gojenie się ran,
- ze względu na silne działanie antyoksydacyjne oraz właściwości odtruwające oczyszcza organizm, w tym wątrobę, usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze z surowicy krwi,
- stosowany przy osłabieniu pamięci i stanach psychicznego i fizycznego wycieńczenia,
- miód gryczany jest jednym z miodów o największej aktywności antybiotycznej.
Jak można zauważyć, warto stosować miód gryczany. Właściwości, jakie on wykazuje, mogą wspomóc ogólną kondycję organizmu, jak również mieć pozytywny wpływ na leczenie różnych dolegliwości.
Jak stosować miód gryczany?
- Miód należy stosować systematycznie, w celach profilaktycznych. Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdej osoby wynosi 20g.
- Miód spożywamy z pieczywem, dodajemy do przestudzonej herbaty, mleka, do soków owocowych i warzywnych oraz do różnych potraw, ciast i różnych domowych wypieków. Wykazano jednak, że najlepsze efekty otrzymuję się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10-12 godzin przed spożyciem. Polecamy włączyć taką mieszankę z miodem gryczanym do codziennej diety, aby profilaktycznie wspierać swój organizm.
Miód gryczany oraz inne miody i produkty pszczele od Pasieki Sienkiewicz
Pszczoły w naszej rodzinie obecne są od dawna, dowodem na to jest już trzecie pokolenie pszczelarzy. Pasieki posiadają stały nadzór Powiatowego Lekarza Weterynarii. W naszym sklepie posiadamy wiele rodzajów miodu, zarówno naturalnych miodów, jak i miodów z dodatkami. Różnorodność miodów i bogactwo ich smaków i aromatów sprawiają, że każdy z pewnością znajdzie najlepszy miód dla siebie. Dzieciom i miłośnikom nowych smaków na pewno przypadną do gustu z kolei nasze miody z owocami i innymi dodatkami. W naszym asortymencie dostępne są także naturalne produkty pszczele, takie jak pyłek kwiatowy czy pierzga. Zachęcamy do skorzystania z naszej oferty i odkrycia, jak pyszne są nasze miody, ale też jak korzystny wpływ mogą mieć na organizm człowieka!
Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Prawdziwy miód jest produktem całkowicie naturalnym, powstającym dzięki pracy pszczół, które zbierają nektar z kwiatów i przetwarzają go w swoich ulach. Proces ten jest skomplikowany i czasochłonny, co sprawia, że prawdziwy miód jest produktem wartościowym i stosunkowo kosztownym. Niestety, wiele produktów dostępnych na sklepowych półkach to mieszaniny miodu z różnymi dodatkami, takimi jak syropy cukrowe czy sztuczne aromaty, które obniżają jego jakość i wartość odżywczą.
92,00 zł
52,50 zł
53,50 zł
57,00 zł
45,00 zł
45,00 zł
38,00 zł
3,90 zł
58,50 zł
52,90 zł